Gå med!
Info väst
Kontakta ledningen: vast(a)sare.se
Mötessponsorer

 Tack alla sponsorer senaste 2 åren! 


Search
Tuesday
Mar012016

SARE Väst Q2 20/4 - Verktyg för kravhantering

Välkomna till SARE Q2 - Verktyg för kravhantering! 


Mathias Olausson arbetar som CTO på Solidify AB, huvudsakligen som mjukvaruarkitekt och ALM konsult. Mathias hjälper företag förbättra sina utvecklingsprocesser och med tjugo års erfarenhet som konsult och utbildare har han arbetat i ett stort antal olika projekt och organisationer, vilket varit mycket värdefullt i arbetet att införa Visual Studio som ett verktyg att förbättra sättet vi utvecklar mjukvara på. Mathias är också är Sveriges första Microsoft Visual Studio ALM MVP, frekvent talare på konferenser och har varit medförfattare till tre böcker om Visual Studio ALM.

Mathias ska berätta om Microsoft TFS, en lösning för hela teamet där kravhantering, utveckling, testing och releasehantering mm är väl integrerat. Med detta kan vi underlätta så att olika roller i temaet får lättare att samarbeta så att vi kan leverera snabbare med fortsatt god kvalitet. I denna presentation tittar vi på hur Cerner använder Microsoft TFS som plattform för utvecklingsarbetet och då med speciellt fokus på krav- och kvalitetsprocessen.

 

Christian Josefsson är VD för Uptive i Göteborg - ett IT-konsultbolag fokuserat på Full Stack och UX. Designingenjör i grunden med ett stort intresse för just UX och GUI:n. Har utöver diverse produkt-/industridesign bl.a. byggt och designat ett system för automatiserad personalförmedling med allt som hör till med CMS, CRM etc.

Christian ska prata om MyBalsamiq, det perfekta verktyget när funktionalitet och interaktionsmönster ska visualiseras och testas. Verktyget är enkelt att lära sig och eftersom verktyget visualiserar gränssnitt på en "skissnivå" kan fokuset stanna på att testa och utvärdera just användbarheten i ett gränssnitt.

 

Victoria Wånsander är en UX-talang som står i startskottet av sin karriär. Hon skriver just nu sitt examensarbete i kognitionsvetenskap med service design och user experience design som huvudämne. Victoria har både inom sin utbildning och under olika uppdrag arbetat med prototypverktyg för att visualisera koncept och utvärdera gränssnitt.

Victoria kommer presentera Axure. När både funktionalitet och mer grafiska element och utseende behöver utvärderas och visualiseras är Axure rätt verktyg. Axure ger designers möjlighet att skapa klickbara prototyper utan att programmera.

 

Anders Qvist är CTO på Miveo Car-sharing Technologies AB, som är en ledande leverantör av lösningar för att starta, operera och växa bildelning på en internationell marknad. Vi erbjuder lösningar komplett med fordonsutrustning och gränssnitt för förare och operatör genom en stabil molninfrastruktur.

Anders ska berätta om hur Miveo, i sin strävan att korta ner tiden mellan krav och utveckling, använder Google Docs för kravinsamling och kravanalys, samt Jetbrains YouTrack för ärendehantering och kravförädling i en objektorienterad utvecklingsprocess med snabba releaser. 

 

Tid: 1700 - ca 2000

Plats: Centralhusets Konferens

Kostnadsfritt, sponsorn Castra bjuder på matigare macka.

 

Välkomna!

/SARE Väst Styrelse

Tuesday
Nov242015

SARE VÄST 20/1 - KONTEXTUELLT DRIVNA KRAV

Erfarna kravanalytiker vet hur man arbetar med krav för att lyckas! Erfarenheten består bl.a. av implicit kunskap.  När kravanalytikern får frågan hur skall jag göra i mitt projekt? Så är svaret ofta "det beror på"!

Vad det beror på är dock inte alltid lika tydligt.

Därför skall vi på seminaret prata om något som vi benämner som "kontextuellt drivna krav". dvs detta som det beror på!

Simon Riddertorp, AddQ har omfattande och djup kompetens av IT sedan år 1986. Initialt som utvecklare och senare med kvalitetssäkring inom krav, verksamhetsarkitektur och test. De senaste 15 åren med ökat fokus på agila metoder. 

 

 

Vidare ska även Peter Hedrén berätta om sin erfarenheter kring att vara en Kravambassadör.

Att vara kravambassadör handlar om så mycket mer än att skriva bra krav, man måste kunna bana vägen för kravarbetet, verka för en neutral miljö där kravarbetet prioriteras och att skapa förutsättningar för ett framgångsrikt kravarbete.  

Peter har mer än 15 års internationell erfarenhet i globala roller som kravanalytiker, testledare och projektledare. Peter har stor vana att hålla presentationer på olika nivåer i organisationer och drivs av framtagning, koordinering, testning och visualisering av kravspecifikationer.

 

Vi kommer även höra Deni Aganovic prata om en aspekt som sätter käppar i hjulen för kravarbetet som vi sällan tar höjd för och arbetar för att motverka. 

I en kort dragning om varför vi skriver dåliga krav trots att förutsättningarna ofta är bra kommer vi få höra Deni berätta om hur flera av hans erfarenheter har fallerat på grund av en självklar faktor som behöver belysas mer och jobbas med oftare.

Deni är en brandsläckare med erfarenhet från olika branscher, marknader, projektmetodiker och arbetsuppgifter. Han har under 5 års tid lappat ihop projekt som på ett eller annat sätt har misslyckats med grundläggande självklarheter såsom kommunikation och ansvarstagande. 

Tid: Onsdag 20/1, kl 17.00-ca20.00 

Plats: Centralhuset Konferens

Kostnadsfritt, sponsorn ADDQ bjuder på tilltugg och enklare dryck.

Presentationen från kvällen finns att ladda ner här: 
Presentation SARE Väst Q1 2016 


Väl mött!

SARE Väst styrelse 

Friday
Oct172014

SARE VÄST 6/11: Agil kravhantering – analysera först, utveckla sedan!

  • Hur hittar man rätt nivå och arbetssätt för agil kravhantering
  • Hur kravställer vi mjukvara som möter verksamhetens/beställarens behov
  • Hur undviker vi vandrande krav och felaktig estimering
  • Hur identifierar man  affärs-, verksamhets och slutanvändarkrav
  • Hur analyserar vi affärens-, verksamhetens och slutanvändarnas behov
  • Praktiska exempel och uppnådda resultat
Jonas Hermansson, Inceptive, är specialiserad på agilt införande, agila arbetsätt, testorganisation, teststrategi och kravhantering. Brukar kalla sig KVALITETSCOACH, dvs när man brinner för kvalitet och lyckliga slutanvändare. Jonas är en av grundarna av TestZonen samt styrelseledamot i Svenska DSDM-konsortiet.
Tid:    Tors 6/11, kl 17.30-19.00.
Plats: Inceptives lokaler, Drottninggatan 10, 2tr, Göteborg
 
Kostnadsfritt. Sponsorn Inceptive bjuder på tilltugg.
Anmäl dig genom ett mail till vast@sare.se. Begränsat antal platser. Du får en mailbekräftelse.

 

Wednesday
Oct022013

SARE VÄST 16/10-2013: KRAVHANTERING VGTT, AGIL KRAVHANTERING & VINMINGEL

Välkommen till ett speciellt trevligt event med SARE väst där vi först lyssnar till två kortare inspirerande kravhanterings-anföranden och därefter vinminglar en stund i Eriksbergs vinsällskap. 
Kravhantering för ett lastbilssystem
Stefan Johansson från Platform Development and Systems Engineering på Volvo Group Trucks Technology berättar om kravarbetet för de två övre nivåerna i lastbilssystemet. Ta lärdom från resan de gjort från ett historiskt fokus på icke funktionella krav till att funktionella krav nu blir mer synliga på de högsta systemnivåerna.
Agilt kravarbete
Inceptives VD Thomas Stjern ger sin syn på kravhantering och handfasta praktiska tips för kravhantering i Agila projekt, med inslag av SCRUM och Lean. Thomas är också kunnig inom vinets värld och ger lite bakgrundsinfo om några druvor som finns till provning.
Tid:    Ons 16/10, kl 17-20.
Plats: Eriksbergs vinsällskaps konferenslokal, Östra Eriksbergsgatan 20, Göteborg. Åk gärna kollektivt. Närmsta hållplats: Sörhallstorget.
Kostnadsfritt. Sponsorn Inceptive bjuder på lättare tilltugg och något gott ur vinförvaringen. Alkoholfritt alternativ finns.
Anmäl dig genom ett mail till vast@sare.se. Begränsat antal platser. Du får en mailbekräftelse.
Thursday
Aug152013

Intressant från tunga företag i västsverige:

Här är presentationerna från senaste SARE väst mötet:

Relationen mellan krav och modeller, Henrik Lönn, Volvo Group, Advanced Techn & Research